Dr. A.H. gebouw in Nijenrode, Wim Quist

In november-februari 2021-22 stelde Van Geest een cultuurhistorische waardestelling op van het Dr. Albert Heijn gebouw; het Hoofdgebouw van de Business Universiteit Nijenrode uit 1998-2000.

Tijdens het voorzitterschap van mevr. Neelie Kroes kwam op het landgoed Nyenrode een nieuw onderwijsgebouw tot stand, het Dr. Albert Heijngebouw met een hele reeks collegezalen, een groot auditorium, vergaderkamers en kantoorunits. Het ontwerp kwam van de Nederlandse architect Wim Quist (1930) die een middelgroot architectenbureau in Rotterdam had. Het bureau van Quist was ook nauw betrokken bij de forse uitbreidingen van de Erasmus Universiteit in Rotterdam in de jaren 1987-92. Vergelijkbaar met de opgave voor de Erasmus Universiteit moest ook voor de Universiteit Nyenrode het bestaande universiteitscomplex worden uitgebreid met een onderwijsgebouw. In Nyenrode was een nieuw Hoofdgebouw nodig dat zich op gepaste wijze bij de bestaande bebouwing zou voegen en dat rekening diende te houden met de natuur en de aanwezige landschappelijke structuren van het historische landgoed.

Het Hoofdgebouw beschikt over 11 collegezalen, telkens voor 40 tot 70 personen, een auditorium met 260 zitplaatsen, kantoorunits en cubicles. Quist ontwierp een licht gebogen, vrijstaand bouwvolume van vier lagen met gemetselde gevels, dat met een lage, glazen verbinding aan het bestaande De Rooij gebouw is gekoppeld. 

foto: Kim Zwarts

foto: Kim Zwarts

De uitstulpende zalen met vele zichtlijnen naar buiten en de organische hoofdvorm van het Dr. AH-gebouw brengen de moderne architectuur en de delicate natuur van het prachtige, oude landgoed behoedzaam bij elkaar.

In het Dr. AH-gebouw bieden de lange gebogen corridors een speelse aaneenschakeling van smallere gangdelen met aan weerszijden kantoorunits en bredere gangen met zitjes en overlegplekken. In halfronde garderobes, collegezalen met gebogen wanden, ovaalvormige installatieruimtes en langgerekte meebuigende werkbladen komt telkens de gebogen vorm tot uitdrukking. De golvende lijnen lijken geïnspireerd te zijn op het werk van de Finse architect Alvar Aalto.